fredag den 21. august 2015

Afslag på anken til Natur- og miljøklagenævnet


Bevaringsforeningen om afgørelsen :


Kommunen må gerne dispensere for sig selv



Find klagen her

Læs hele afgørelsen : 









torsdag den 20. august 2015

Skitse af ombygningen af Amtsrådhuset endelig også frigivet

 
 
Amtsrådhusets indre bliver ryddet.
Trappen bliver flyttet hen i enden af huset.
Alle de gamle døre, paneler og gerichter bliver fjernet.
Der bliver åbnet til kip på 2. etage.
Der bliver etableret sammenbygning med banken i 2 plan.
 
Se gamle opmålingstegninger  klik her
 
Se jubilæumsbogen med gennemgang af bygningens historie og billeder fra de nuværende historiske indre som vil blive fuldstændig ryddet klik her
 
 

onsdag den 19. august 2015

Dagbladet om byrådsmødet og lejekontrakten






For en gangs skyld en fornuftig kommentar i avisens leder : 


Kolde kontanter knuser kulturhistorisk klenodie - Jørn Verner Stendorf i læserbrev




Kolde kontanter knuser kulturhistorisk klenodie

Af Jørn Verner Stendorf, Stadiløvej 25, Stadilø, Ringkøbing.
Onsdag den 19. august 2015, 11:00

Det er normalt sensuelle smukke kvinder, der rumsterer i mine drømme om natten.

Det er normalt sensuelle smukke kvinder, der rumsterer i mine drømme om natten.
Det kan derfor forekomme som et mareridt, at hele to mænd sniger sig ind i en drøm. Den ene endda i en stramtsiddende lyserød trikot, og den anden med en 10-4-kasket på hovedet.
Men det blev en fantastisk drøm. Trikotmanden var nemlig Landbobankens administrerende direktør John Fisker, og kasketmanden var Jens Lykke Kjeldsen, der som bekendt er formand for denne banks bestyrelse.

Et stort banner

I min drøm stod de to på scenen på Torvet i Ringkøbing, der for et par uger siden rummede en start i forbindelse med cykelløbet »Danmark Rundt på gulvet«. John Fisker var den lokale cykelhelt, der sekunderet af Jens Lykke Kjeldsen, skulle forsøge at træde sig til en etapesejr.
Direkte TV og andre medier var naturligvis på pletten, klar til at høre hvilke forventninger, de to havde til cykelløbet. Pludselig skete noget helt uventet på scenen. Et sus gik gennem publikum, da et stort banner blev blotlagt på scenen.

Flammeskrift

På det stod der med flammeskrift: »Kolde kontanter knuser kulturhistorisk klenodie«. Og det var her trikotmanden sprang ud som en trold af en æske, da han benyttede dette historiske øjeblik med direkte TV til at råbe: »Ringkjøbing Landbobank vil alligevel ikke være med til at overtage og maltraktere denne historiske nabobygning, som blandt andet rummede amtsrådet. Kolde kontanter skal ikke knuse dette kulturhistoriske klenodie. Så vi trækker os øjeblikkeligt fra dette projekt i respekt for, at vi skal bevare og kæle for vores købstad, der nu gennem 600 år har været Vestjyllands omdrejningspunkt«.

Kovending

Tilskuerne måbede over Fiskers kovending. Nuvel, penge hverken lugter eller sviner i Landbobanken, men alligevel. Blandt tilskuerne var borgmester Iver Enevoldsen (V), der mildt sagt lignede en hvidkalket væg i ansigtet.
Han støttede sig til en rollator. Han stod der sammen med resten af kommunalbestyrelsen, der uanset politisk observans jo fremstår med mundkurv i denne sag, hvor der allerede er kommunal kontrakt på, at Landbobanken kan overtage bygningen.
Der var dog endnu mere krudt i bøssen fra scenen, og Jens Lykke Kjeldsen høstede et bragende bifald, da han sagde: »Iver du skal vide og sande, at dit forsøg på at ødelægge vores by og især bymidte vil blive imødegået på alle tænkelige måder. Du er kommet til vores by med 10-4-toget. Du er gennemskuet, for du vil ikke noget godt for Ringkøbing og de historiske værdier, vi har. Dem vil vi værne om nu og i al fremtid. Her fisker du ikke flere stemmer«.

tirsdag den 18. august 2015

Hvad blev der sagt på byrådsmødet d. 18. august - dels svar på spørgsmål - del drøftelse af Fjordlistens dagsordenspunkt

Afskrift af lydfil fra byrådsmødet den 19.08.2015

Spørgetid: 

Borgmesteren : 
….. den fremsendte fortrolighedserklæring hermed bortfalder, og derfor vil jeg sige at efter byrådsmødet så vil den lejekontrakt som der er indgået med Ringkjøbing Landbobank være offentlig tilgængelig. Og samtidig med skriver Landbobanken til mig, at den skitse, som som blev forevist økonomiudvalget i 2014 at den må offentliggøres sammen med lejekontrakten. Så det vil sige, at man efterfølgende har man mulighed for både at se de skitser og den lejekontrakt som der er indgået. 

Men tilbage til spørgsmålene, og det er som sagt Peder Christian Hvistendahl, der har stillet nogle spørgsmål  og det første:

Hvornår træder lejemålet  ifølge underskrevet lejekontrakt lejer Ringkjøbing Landbobank og udlejer Ringkøbing-Skjern kommune i kraft: 

Det gør den 01. oktober 2015.

Er lejemålet tidsbegrænset og hvis ja, hvilke begrænsninger:

Som det fremgår af lejekontraktens § 5, kan lejekontrakten opsiges af udlejer med skriftlig varsel på 30 år. Der er en rullende 30 års frist, og efter den 01. oktober 2045 kan udlejer opsige lejemålet efter erhvervslejelovens § 14, og hvis parterne ikke kan blive enige om de fremtidige lejevilkår efter at være gået frem efter reglerne i erhvervslejelovens § 14, er det mellem udlejer og lejer aftalt et skriftligt opsigelsesvarsel fra udlejer på 5 år i stedet for de i loven hjemlede 8 år. Fra lejers side er lejekontrakten uopsigelig i 30 år, hvorefter lejemålet kan opsiges med et varsel på 1 år til den 1. oktober. 

Hvilke opsigelsesvilkår er så gældende for parterne?

Og det er så det, som er besvaret under punkt 2.

Overtages lejemålet med eller uden nogen form for løsøre? Idet bemærkes, at alene tilstedeværende møblement og PH-lamper angiveligt kan værdisættes til ½ og 1 mio. kr. 

Og lejemålet det overtages uden løsøre.

Har Ringkøbing Museum fået ret til at udtage de ting, som museet måtte ønske? Og er oversigtsliste udarbejdet? 

Til det førstespørgsmål  kan der svares ja til, at  Ringkøbing Museum har fået ret til at udtage de ting, de ønsker, og en oversigtsiste er ved at blive udarbejdet.

Kan der gives oplysning om lejens størrelse og depositum både ved et ja og et nej ønskes begrundelsen.

Der betales ikke depositum. Lejen udgør 320.000 kr. årligt. Lejer afholder selv omkostninger til renovering og indretning. 

Har kommunen tilbudt, udbudt, eller forhandlet med andre evt. interesserede?

Der har været en snak og forhandling med menighedsrådet og så har Handicap- og psykiatri været inde over med planer om udnyttelse af ejendommen
Hvorledes er Region Midtjyllands forventning ”at de som kommune er nærmest til at varetage og beskytte de kulturelle værdier, der er forbundet med ejendommen frra Region Midtjyllands skrivelse til kommunen den 28.04.2014 kommet til udtryk i lejekontrakten”.

Ejendommen kan ikke ændres i det ydre og der er indgået aftale med museet om, at de overtager billeder fra amtsrådssalen samt en del af møblementet jfr. Det svar, som jeg gav under spørgsmål nr. 5. At der vil blive udarbejdet liste over det inventar, der skal flyttes. Museet vil lave en udstilling med billeder af de tidligere amtmænd i et lokale på Dommerkontoret ved Ringkøbing Museum. 

Og med hvilken reel begrundelse har Ringkøbing-Skjern kommune afslået anmodning om aktindsigt i den underskrevne lejekontrakt? 

Og som jeg nævnte indledningsvis så er der indgået en aftale med  Landbobanken, om at  lejekontrakten  den offentliggøres. 

Det var spørgsmålene og svarene til Peder Christian Hvistendahl.

Og så ligger der et spørgsmål også fra Ditlev Palm, der spørger:

Hvorledes har Ringkøbing-Skjern kommune aktivt sikret, og hvorledes vil det fremover aktivt sikres, at nedrivning af den tidligere Borger- og Realskole, Kirkepladsen 1, 6950 Ringkøbing forløber i overensstemmelse med de af kommunen givne tilladelser og i overensstemmelse med gældende lovgivning, regler og vedtægter m.v.  

Og det har jeg selvfølgelig bedt om en redegørelse fra forvaltningen på.

Der er meddelt nedrivningstilladelse til bebyggelsen, og vilkårerne i byggetillalden den er:

At der senest to uger inden nedrivning indsendes screeningsskema på PCB,  samt anmeldelse af bygge- og anlægsaffald i henhold til affaldsbekendtgørelsen. Skemaet den kan så findes på kommunens hjemmeside. 

Kommunens forskrifter for støj, støv og vibrationsfrembringende midlertidige aktiviteter overholdes, og forskrifterne kan ligeledes findes på kommunens hjemmeside. 

At bygge- og anlægsaffald skal kildesorteres i h.t. bestemmelserne i affaldsbekendtgørelsen 

At hvis der er olietanke der skal fjernes skal ske anmeldelse til kommunens miljøafdeling. Anmeldelsesskemaet findes på kommunens hjemmeside. 

At VVS, el og kloak afbrydes af autoriseret mester. 

Bygherren har fået udarbejdet en screeningsrapport omkring miljøbelastede materialer, som der er vilkår om, og screeningsrapporten anfører bl.a., at der er risiko for, at der er  PCB-materiale i kældergulvet. Jfr. oplysninger fra entreprenøren, at der er sendt prøver til analyse. Resultatet er endnu ikke modtaget. Entreprenøren har oplyst, at PCB-holdigt affald vil blive håndteret forskriftsmæssigt. 

Der er risiko for asbest i lofter i enkelte rum. Entreprenøren meddeler, at disse lofter nedtages efter reglerne omkring håndtering af asbest. Jfr. dagspressen er der konstateret  asbest i dele af tagbeklædningen. I screeningsrapporten anføres, at taget er belagt med naturskifter. Administrationen har anmodet bygherren om en redegørelse i den forbindelse. Redegørelsen er endnu ikke modtaget. 

Herudover er der risiko for bly i malede træemner. Entreprenøren oplyser, at de forventede mængder af de miljøbelastede materialer.

Inden sagen afsluttes vil der blive anmodet om vejesedler, for at sikre, at bortskaffelse af de miljøbelastede materialer er sket på korrekt måde. Såfremt vejesedler ikke fremsendes er der mulighed for at følge op i  henhold til affaldsbekendtgørelsen. 

I henhold til overholdelse af kommunens forskrift for midlertidige aktiviteter ved støv, støj og vibrationer er det navnlig støj, der har givet anledning til flere henvendelser for omboende. Henvendelserne gav anledning til, at administrationen var på besigtigelse på byggepladsen i starten af nedrivningsprocessen og ved besigtigelsen kunne konstateres, at nedrivningen gav anledning til megen støv og vibrationer. Administrationen tog derefter kontakt til bygherren, der blev bedt om at mindske navnlig støvgenerne. Støvgenerne blev efterfølgende mindsket efter entreprenøren indgik aftale med forsyningen og beredsskabet omkring brug af vand fra en brandhane. 

Det er den redegørelse og det er den besvarelse fra Ditlev Palm. 

Det var punkt 1 på dagsordenen. 



Punktet: Anvendelse af det gamle Amtsrådhus i Ringkøbing, Torvet 22

Byrådet besluttede så den 20. maj at ophæve en af det tidligere Amtsråd i 2014 tinglyste deklaration vedr. bevarelse og anvendelse af Amtsrådhuset. Og der har Fjordlisten bedt om en drøftelse af hvilke anvendelsesmuligheder, Amtsrådhuset fremadrettet kan få samt en beslutning om en fremtidig anvendelse. Således foreslår Fjordlisten, at bygningen anvendes i relation til turisme, såsom turistkontor, udstillingslokale i stueetagen, og den gamle amtsrådssal kunne bruges til bryllupper o.l. officielle handlinger.
Der er så givet en redegørelse for handlingsforløbet fra 2014 og til nu, og som jeg nævnte under spørgetiden, så er der indgået en lejekontrakt med Ringkjøbing Landbobank, der træder i kraft den 01.10.2015.
Og derfor indstiller undertegnede, at byrådet tager den redegørelse, der nu er medsendt til efterretning, og dermed er Fjordlistens forslag til anvendelse at den afvises.

Og det har Jan Holm Rasmussen bemærkninger til - værs'go':

Tak. Jeg har taget det her op, fordi jeg havde egentlig en forventning om, at når vi havde taget en beslutning i byrådet om, at vi skulle fjerne deklarationen, som jeg også stemte for, at vi så egentlig ville være noget mere med i forløbet, og da jeg og dermed Fjordlisten ikke sidder i Økonomi- og Erhvervsudvalget, så har vi egentlig ikke haft nogen indflydelse på det her. Så derfor føler jeg egentlig, at det var relevant at vi - at jeg i hvert fald - fik mulighed for at forholde mig til det her. Jeg har jo den opfattelse, jeg ved godt at borgmesteren er blevet bemyndiget til nogle ting, som han har udtalt til pressen, men når jeg som formand for en fond, eksempelvis bliver bemyndiget til nogle ting, så er jeg forpligtiget til at komme tilbage til min bestyrelse og fortælle mig - fortælle dem - hvad jeg har besluttet. Og det føler jeg egentlig ikke, der er sket her. Så derfor føler jeg egentlig, at jeg ikke har været med i forløbet, og jeg egentlig ikke har haft mulighed for at udtale mig om, hvad den reelt skulle bruges til, og det er derfor jeg har stillet det her forslag. 

Det får selvfølgelig sikkert ikke nogen gang på jorden, men samtidig giver det så måske nogen andre  nogen mulighed for egentlig at kommentere, om de føler, de har været informeret, om de føler, det er rigtigt, det der sker. Så det er egentlig mit indlæg i første omgang. 

Borgmesteren:
Det vil sige indgåelse af køb og salg af fast ejendom og indgåelse af lejeaftaler som ligger i Økonomiudvalgets regi, der har Økonomiudvalget så valgt at bemyndige borgmesteren til at indgå de aftaler, og det er så det, der er sket.

Men der er ikke flere på talerlisten, og da der ligger et konkret forslag fra Jan Holm Rasmussen, så skal jeg bede om en markering af,hvem der stemmer for Jan Holm Rasmussens forslag.
Og det gør Jan Holm Rasmussen.

Så skal jeg se, hvem der stemmer imod:
Og det ser ud til at det er den øvrige del af byrådet, der stemmer imod. Jeg konstaterer, at Jan Holm Rasmussens forslag er forkastet. 

Og det tager jeg som udtryk for, at den redegørelse, der er givet af borgmesteren ved sagsfremstillingen, at den er godkendt. 
Den er godkendt. Og Jan Holm Rasmussen stemmer imod.

Jan Holm Rasmussen: Jeg har lige en enkelt ting
Borgmesteren: Jeg må sige, at sagen er jo afsluttet, når vi er gået til afstemning.
Jan Holm Rasmussen: Jeg har lige noget jeg gerne vil svare på. Der mangler vel egentlig .....(kan ikke høre)  om adgang, der står ingenting om det. 
Borgmesteren: Nej, men essensen i det af beslutningen, den tager jeg som udtryk for, at byrådet tager til efterretning. Er du med på den Jan Holm Rasmussen?
Jan Holm Rasmussen: Det er i orden.
Borgmesteren: Godt - det var det sidste punkt.













Forretningsministeriet Enevoldsen og Kjærgård tvunget til at offentliggøre den "hemmelige" lejekontrakt


Byens fornemste hus 512 brutto m2 på byens bedste placering udlejes til 
Ringkøbing Landbobank
på en 30-årig uopsigelig kontrakt 
for 320.000 kr sv.t. 625 kr / m2 / år

Læs hele forhistorien om aflysning af deklarationen på Amtsrådhuset - klik her.


















mandag den 17. august 2015

Fritids- og kulturudvalget gør klar til at ribbe Amtsrådhuset


Den politiske proces kører selv om ingen ved om lejekontrakten med Ringkøbing Landbobank er lovlig.


Før byrådsmødet d. 18. august har Fritids- og kulturudvalget haft sagen om inventaret fra Amtsrådhuset på udvalgsmøde kl 12 :

Dagsorden: 18. august 2015 kl. 12:00

Skjern Bibliotek, Engtoften 1, Skjern
Kultur- og Fritidsudvalget

Dagsorden

  1. Besøg hos Skjern Bibliotek
  2. Godkendelse af den politiske mødekalender for 2016
  3. Skjern Å Lystfiskerfestival 2016
  4. Børnefestival 2015 i Hvide Sande
  5. Ansøgning om støtte til musikalsk værk til Vestjylland
  6. Udstilling af malerier fra det gamle amtsrådhus

Læs mere om museets oplæg til udstilling af malerierne i historikken om aflysning af
Ringkøbing Amts klausul på det gamle Amtsrådhus her under pkt. 28

6: Udstilling af malerier fra det gamle amtsrådhus

Sagsnr: 15-030150
Sagsfremstilling
I forbindelse med beslutningen om ny anvendelse og udleje af det gamle amtsrådhus i 2014, kom Ringkøbing-Skjern Museum med et oplæg til at varetage og udstille samlingen af malerier fra det gamle amtsrådhus på Ringkøbing Museum. Udstillingen vil kunne indgå i museets udstilling om Ringkøbing på Dommerkontoret.

Ringkøbing-Skjern Museum kom med følgende oplæg:

1. Museet overtager samlingen af malerier af amtmænd i Ringkøbing Amt. Malerierne flyttes i første omgang til deres depot i Skjern, hvor de registreres.
2. Amtmandssamlingen bygges ind i et nyt afsnit i den faste købstadsudstilling om Ringkøbing på Ringkøbing Museum.
3. Budgettet for etablering af udstilling fra 2014 ser således ud: 
Udgifter som museet påtager sig:
Udstillingsopbygning20.000 kr.
Udarbejdelse af pjece og artikel om amt og amtmænd i 150 år15.000 kr.
Markedsføring  3.200 kr. 
I alt38.200 kr.
Resterende udgifter til indretning af rum til udstilling ønskes
finansieret af Ringkøbing-Skjern Kommune
73.900 kr. 
Samlede udgifter til udstilling112.100 kr.
Beløbet på 73.900 kr. inkl. moms skal gå til håndværkerudgifter i forbindelse med indretningen af et rum på Dommerkontoret til udstilling af malerierne. Beløbet finansieres af den kommende lejeindtægt af det gamle amtsrådhus.

Der tages forbehold for, at tilbuddene som budgettet bygger på er ca. 1 år gamle.

Ringkøbing-Skjern Museum vil bevare og udstille malerierne fra amtsrådhuset, da de har en kulturhistorisk værdi og kan indgå i udstillingen om Ringkøbing på Dommerkontoret. De resterende genstande og møbler fra amtsråhuset vurderes ikke at have en kulturhistorisk værdi.
  
Lovgrundlag og juridisk vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomi
Beløbet på 73.900 kr. finansieres af den kommende lejeindtægt af amtsrådhuset.
Effektvurdering
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter sagen og godkender bevillingen på 73.900 kr. til medfinansiering af udstillingen. Sagen sendes videre til Økonomi- og Erhvervsudvalget med Kultur- og Fritidsudvalgets indstilling.
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen om medfinansiering på 73.900 kr., idet der inden endelig beslutning, ønskes en dialog med Ringkøbing-Skjern Museum om at integrere dele af møblement, vaser og andre genstande i den kommende udstilling.   
Bilag
Ingen bilag.
Beslutning

Kom til byrådsmøde og hør borgmesteren besvare spørgsmål om den "hemmelige" aftale med Ringkøbing Landbobank


Som omtalt på blogindlæg d. 18. august stiller Peder Christian Hvistendahl på vegne af Bevar Ringkøbing Bymidte spørgsmål til udlejningen af Amtsrådhuset til Landbobanken.


Læs hele forhistorien om aflysning af deklarationen på Amtsrådhuset - klik her.

Bevar Ringkøbing Bymidte opfordrer alle interesserede til at møde op for at høre borgmester
Iver Enevoldsen svare på spørgsmålene.

Læs spørgsmålene og se dagsorden.

Fjordlisten har sat punktet på til drøftelse på byrådsmødet. Her bliver rig lejlighed for byrådsmedlemmerne til at vise deres holdninger.

Bilag til dagsordenspunktet, heriblandt fortrolighedserklæringen som borgmesteren har skrevet under på og som først figurerede på kommunens postlister 40 dage efter :



Dagbladet 17. august 15 om fortrolighedsaftalen : 










lørdag den 15. august 2015

Interview i Dagbladet med Lars Hansson, tidl. Amtsdirektør


»Demokratiet har ikke udfoldet sig smukt«

Af Kaj Pihl Poulsgaard, kaj@berlingskemedia.dk
Lørdag den 15. august 2015, 08:18

Tidligere amtsdirektør og direktør i Region Midtjylland, Lars Hansson, er frustreret over den manglende åbenhed og den dermed manglende debat om bevaring.

Som tidligere topembedsmand gennem flere årtier er Lars Hansson yderst bekendt med både demokrati og vanskelige sager.
Alligevel har han aldrig oplevet noget lignende som de to sager om den gamle musikskole på Kirkepladsen i Ringkøbing og det gamle amtsrådhus på Torvet i Ringkøbing.
»Man skal aldrig forsvare, hvorfor man har slået sig ned her. Hver gang man møder nye mennesker og siger, at man bor her, kommer det helt spontant: »Oh, det er sådan en dejlig by.« Og man bliver så glad, når man viser byen frem.«

Stædighed og kamp

»Men sagen er jo, at det ikke er kommet af sig selv. Det er kommet, fordi nogle meget stædige mennesker gennem årtier har kæmpet indædt for at bevare de historiske værdier,« siger Lars Hansson.
Selv om Lars Hansson blev student i 1968, vil han ikke betegne sig selv som aktivist.
»Mig og min kone joker lidt med, at jeg skal til »aktivist-møder«, men det er mest for sjov. Og aktivismen er jo også kommet snigende,« fortæller han.
»Det begyndte egentlig med nedrivningen af en Ples-ner-bygning på den gamle skolegrund. Det undrede jeg mig lidt over, når man ved, at de i Skagen ikke tøver med at gøre opmærksom på deres Plesner-bygninger.«

Ikke demokratisk kønt

»Så kom det frem, at menighedsrådet havde overtaget den gamle musikskole, og jeg tror, at mange tænkte, at så var det jo fint. For et menighedsråd, der typisk gør alt for at værne om gamle kirker, vil vel også være om en gammel, bevaringsværdig musikskole.«
»Da det så kom frem, at købet var sket med nedrivning for øje, og at den kendsgerning var godt gemt i sagen - så vågnede min interesse. Og siden må jeg jo så sige, at det ikke har været demokratisk kønt. Det har været en meget lukket proces.«

Ikke en åben dialog

»Der har formelt været indkaldt til de tvungne møder i meninghedsrådet, men der har ikke været en åben dialog. Det bliver ikke en ligeværdig dialog, når alt ikke bliver lagt frem; for eksempel at en anerkendt arkitekt vurderer, at bygningen er langt mere bevaringsværdig, end den står opført som.«
»Eller når Stiftet siger, at man skal genoverveje sagen og angiver veje, man kan gå, for eksempel forhandle med kommunen igen om købsprisen eller søge fonde. Man tilbydes hjælp til begge dele, men alligevel går man videre få dage senere - uden at forholde sig til det.«

Beregninger ignoreret

»Eller når man vælger at ignorere beregninger, der siger, at det er billigere at renovere end bygge nyt.«
»Hvorfor skal bygningen rives ned, før der er holdt licitation? Det kan jo vise sig, at det i mellemtiden er blevet langt dyrere at bygge nyt, fordi krisen nu er ovre.«

Den hemmelige lejeaftale

Sagen om Landbobankens lejeaftale med Ringkøbing-Skjern Kommune fik ikke Lars Hanssons tillid til det lokale demokrati til at stige:
»Jeg mener helt klart, at første sal er bevaringsværdig. Det var det, der lå i den klausul, som kommunen fik ophævet.
Lejeaftalen forsøges holdt hemmelig. Det mener jeg ikke, at der er lovhjemmel for. Man kan diskutere, om selve huslejen kan holdes hemmelig, men den er jo ligegyldigt i denne forbindelse. Det, der er interessant, er hvilke ændringer, der må laves inde i bygningen.«
»Der er klaget til Naturklagenævnet over dispensationen fra, at der ikke må være bank i stueetagen. Men det er tvivlsomt, om klagen bliver behandlet, før lejemålet kan træde i kraft. Så lige nu er det lidt »Tro, håb og kærlighed«. Kærligheden til de kulturhistoriske værdier varer ved, men der er brug for tro og håb, for at den gamle amtsrådsbygnings indre ikke bliver ødelagt.«
Lars Hansson vil blive ved med at kæmpe:
»Når jeg synes, at det er værd at kæmpe for gamle bygninger og demokrati, så er det, fordi jeg tror på, at på et eller andet tidspunkt, ændrer det noget. Men jeg må sige, at i de her sager har demokratiet ikke udfoldet sig særlig smukt,« slutter Lars Hansson.




Amtsrådhuset bringes på Byrådets dagsorden på næste byrådsmøde 18. august

Bevar Ringkøbing Bymidte stiller spørgsmål til udlejningen af Amtsrådhuset til Landbobanken på næste byrådsmøde d. 18. august kl 16.

Peter Christian Hvistendahl har indsendt følgende spørgsmål :

SPØRGETID på Byrådsmødet den 18. august 2015 – spørgsmål til borgmesterRingkøbing-Skjern kommuneVed Fjorden 66950  RingkøbingMail: viden.strategi@rksk.dk cc: Borgmester Iver Enevoldsen. Mail: iver.enevoldsen@rksk.dk Nedenstående korte og præcise spørgsmål af almen interesse for borgerne angående Amtsrådhuset på Torvet i Ringkøbing bedes besvaret af borgmesteren i ”Spørgetiden” kl. 16 på Byrådsmødet den 18. august 2015: 1.  Hvornår træder lejemålet ifølge underskrevet lejekontrakt (lejer: Ringkjøbing Landbobank A/S  -     udlejer: Ringkøbing-Skjern kommune) i kraft?   
2.  Er lejemålet tidsbegrænset? Hvis ja, hvilke begrænsninger?  
3.  Hvilke opsigelsesvilkår gælder for parterne?  
4.  Overtages lejemålet med eller uden nogen form for løsøre?, idet bemærkes, at alene tilstedeværende arkitekttegnet møblement samt PH-lamper angiveligt kan værdisættes til kr. ½ - 1million.  
5.  Har Ringkøbing-Skjern museum fået ret til at udtage de ting, som museet måtte ønske? Er oversigtsliste udarbejdet?  
6. Kan der gives oplysning om lejens størrelse samt depositum? Både ved et ja og et nej ønskes begrundelse.  
7. Har kommunen tilbudt, udbudt eller forhandlet med eventuel interesserede lejere? 
8. Hvorledes er Region Midtjyllands forventning, citat: ”at i som kommune er nærmest til at varetage og beskytte de kulturelle værdier, der er forbundet med ejendommen” fra Region Midtjyllands skrivelse til kommunen af 28. april 2014 kommet til udtryk i lejekontrakten?  
9. Med hvilken reel begrundelse har Ringkøbing-Skjern kommune afslået anmodning om aktindsigt i den underskrevne lejekontrakt? 

 Efter min opfattelse er de stillede spørgsmål i overensstemmelse med ”Retningslinjer for spørgetid forbindelse med byrådsmøder”.  
Jeg henviser til Økonomi- og Erhvervsudvalgets referater samt offentliggjorte bilag fra maj 2014 til dato. Jeg vil være til stede i Byrådssalen i spørgetiden. 10.08.2015  
Spørger: Peder Christian Hvistendahl

Spørgsmålene vil blive besvaret i starten af mødet og punktet er optaget på Byrådets dagsorden af Jan Holm Ramussen, Fjordlisten :

Dagsorden: 18. august 2015 kl. 16:00

Byrådssalen, Rådhuset, Ved Fjorden 6, Ringkøbing
Byrådet

1: Spørgsmål til Byrådet

Sagsnr: 15-030809
Sagsfremstilling
Spørgsmål stillet af:
Peder Christian Hvistendahl

Besvares af:
Borgmester Iver Enevoldsen
  1. Hvornår træder lejemålet ifølge underskrevet lejekontrakt (lejer: Ringkjøbing Landbobank A/S - udlejer: Ringkøbing-Skjern kommune) i kraft? 
  2. Er lejemålet tidsbegrænset? Hvis ja, hvilke begrænsninger? 
  3. Hvilke opsigelsesvilkår gælder for parterne? 
  4. Overtages lejemålet med eller uden nogen form for løsøre?, idet bemærkes, at alene tilstedeværende arkitekttegnet møblement samt PH-lamper angiveligt kan værdisættes til kr. ½ - 1 million. 
  5. Har Ringkøbing-Skjern museum fået ret til at udtage de ting, som museet måtte ønske? Er oversigtsliste udarbejdet? 
  6. Kan der gives oplysning om lejens størrelse samt depositum? Både ved et ja og et nej ønskes begrundelse. 
  7. Har kommunen tilbudt, udbudt eller forhandlet med andre eventuel interesserede lejere? 
  8. Hvorledes er Region Midtjyllands forventning, citat: "at i som kommune er nærmest til at varetage og beskytte de kulturelle værdier, der er forbundet med ejendommen" fra region Midtjyllands skrivelse til kommunen af 28. april 2014 kommet til udtryk i lejekontrakten? 
  9. Med hvilken reel begrundelse har Ringkøbing-Skjern kommune afslået anmodning om aktindsigt i den underskrevne lejekontrakt?
Spørgsmål stillet af:
Arkitekt MAA Ditlev Palm

Besvares af:
Borgmester Iver Enevoldsen.
  • Hvorledes har Ringkøbing-Skjern kommune aktivt sikret, - og hvorledes vil det fremover aktivt sikres, at nedrivningen af den tidligere Borger- og Realskole, Kirkepladsen 1, 6950 Ringkøbing, - forløber i overensstemmelse med de af kommunen givne tilladelser og i overensstemmelse med gældende lovgivning, regler og vedtægter mv. ?  
Bilag
Ingen bilag.
Beslutning
Jan Holm Rasmussen, Fjordlisten udtaler til Dagbladet at Byrådet er holdt udenfor i denne sag :



Dagbladet har talt med en ekspert, der mener at RkSk er på tynd is ved at mørklægge lejekontrakten :